Viktigt att veta om djurungar

Det är många djurungar ute just nu den här tiden på året.

I en Facebookgrupp la en person upp bilder på en fågels ägg som han tagit hem. Personen undrade “vad det var för slags fågel”. Och “varför den inte ruvat sina ägg”.

Det visade sig att det är helt normalt för just den fågeln att inte börja ruva, förrän alla äggen har lagts. Nu hade människan i stället stört äggen.

De som jobbar med rehabilitering av djur berättar att människor lämnar in helt friska fågelungar eller harungar. För de tror de är övergivna av föräldrarna.

För många djur är det helt förväntat och normalt att ha föräldern i närheten någonstans.

Föräldradjuret ser ofta dig. Men du ser inte föräldern.

Harar och kaniner gömmer sin avkomma och besöker dem under dagen. Så gör även rådjur.

Måsar och trutar är så kallade borymmare. De lever på marken ett tag och blir matade av både mamma och pappa. De kan också ha flera vuxna extramammor/extrapappor. Ja, det är “helt naturligt”.

Hur gör man då om ett djur verkligen behöver hjälp?

Det händer såklart att djur föds i fel miljö eller är skadade.

För fåglar gäller ofta att har de fått fjädrar är det okej för dem att klara sig själva. Men är de t ex helt gula fortfarande, är de för små för att klara sig utan förälderns omsorg.

Om små djur verkar fara illa eller är skadat, så ta foton om det verkar görbart.

Ta kontakt med Djurambulansen, viltrehabiliterare eller Fågelcentralen om du är osäker.

Mata aldrig ett skadat djur innan du fått instruktion från en utbildad person. Oftast ska du bara lägga djuret i en ren låda med en handduk i, och inte stressa dem mer. Lådan ska stå i lagom temperatur och inte i stark sol.

Det är en myt att djurens föräldrar vägrar ta hand om sin avkomma om avkomman “doftar människa”. Så har ett misstag skett, kan man ofta sätta tillbaka djurungen på en lugn plats i närheten av där den återfanns. Sedan kommer föräldern tillbaka dit om ett tag!

Måsar och trutar lägger ibland ägg i stadsmiljö och då händer det att deras lilla bebis stressas mitt på en trafikerad gata när de hoppar ur boet. Du kan då vänligt flytta ungen till en något lugnare plats, om det är nödvändigt. Du kan ha ett paraply som skydd mot attacker.

Ofta gör ungen rop i från sig som hjälper mamma/pappa att hitta dem.

Måsar attackerar mer sällan, enligt min ringa erfarenhet av att handskas med dem i västkustvardagen. Deras respons är ibland att spela ointresserade, för att försöka skydda mot angrepp. Trutar är generellt lite mer aggressiva, så där kan du ta paraply till hjälp.

Aggressiva är kanske fel ord använd av mig. Tänk dig själv att någon kommer och lyfter bort den som du bryr dig allra mest om i hela världen. Det är en situation som upplevs vara på liv eller död och det är få saker som stressar en liten djurunge och dess förälder mer än det.

I naturen betyder separation ofta död.

Våren och sommaren är en bra tid på året att lära sig mer om hur djur föds och hur vi kan respektera varandra. Genom det tror jag också att vi utvecklas mer som människor.

Skrivet i maj 2024 av Sara Johansson.